Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Het aantal behandelingen wordt voornamelijk bepaald door de ernst van de klachten. Voor acute letsels kunnen 2 tot 3 behandelingen al voldoende zijn. Om tot volledig herstel te komen van chronische klachten zijn meer behandelingen nodig.

Is een voorschrift van de arts nodig?
Neen, osteopathie wordt deels terugbetaald door de mutualiteit. De terugbetaling en het aantal sessies die terugbetaald worden is afhankelijk van de mutualiteit waarbij de patiënt aangesloten is. Na elke behandeling wordt een attest afgeleverd bestemd voor de mutualiteit. Het is echter niet noodzakelijk in het bezit te zijn van een voorschrift van de arts voor de uitvoering en terugbetaling van de behandeling.

Werkt osteopathie preventief?
Een preventieve osteopathische behandeling kan klachten voorkomen daarom is het zeker aan te raden om enkele keren per jaar een osteopathische behandeling te ondergaan.

Wat is het verschil tussen osteopathie manuele therapie en chiropraxie?
Chiropraxie ontstaan uit de osteopathie. Chiropraxie behandelt vooral de wervelkolom d.m.v. manipulaties. Manuele therapie is een onderdeel van osteopathie. Manuele therapeuten zoeken enkel bewegingsverliezen in het bewegingsapparaat (botten en spieren). Kinesitherapie houdt zich voornamelijk bezig met revalidatie en lokale behandeling. Osteopathie behandelt alle structuren; het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten, botten en ligamenten), het cranio-sacrale systeem(de schedel en de hersenvliezen), het viscerale systeem (de organen en hun verbindingen). Osteopaten werken enkel met hun handen.

Vanaf welke leeftijd mag een baby osteopathisch behandeld worden?
Er staat geen minimumleeftijd op de behandeling van een baby. In principe kan een baby vanaf de dag na de geboorte behandeld worden. Een osteopathische behandeling bij baby's verloopt heel zacht en is volkomen pijnloos. Het is raadzaam om een preventieve controle bij pasgeborene te laten uitvoeren om bewegingsbeperkingen van bij de geboorte of zwangerschap op te sporen en indien nodig te behandelen.